Picioarele sau membrele interioare alcatuiesc o regiune a corpului care — daca i se acorda atentia cuvenita — aproape ca nu imbatrineste niciodata.
Ele trebuie insa ingrijite de timpuriu si, mai ales, sa li se asigure cea mai perfecta circulatie a singelui. Vacantele si concediile sint prilejuri nimerite de a ne ocupa, cit mai mult posibil, de buna „functionare" a propriilor noastre picioare. Cum ? Prin miscare, sport, drumetii la munte, plimbari repetate in are liber, prin exercitii asigurate, in functie de anotimp, de gimnastica de inviorare, de inot, patinaj, mersul pe bicicleta, schiul etc. Toate acestea stimuleaza si regleaza circulatia sanguina si evita ori prelungesc mult in timp momentul aparitiei varicelor si a artritei.
Alaturi de miscarea cotidiana — care asigura picioarelor cea mai buna sanatate — dam cateva sfaturi pe care, desigur, nu trebuie sa le urmam numai in vacante. Vom evita sa purtam ghetele prea strimte si portjartierele, cizmele prea colante, pantalonii (blue-geans) prea strinsi, care pot opri circulatia sangelui.
Pantofii si toata incaltamintea va fi lejera
Pantofii si toata incaltamintea va fi lejera, confectionata de preferinta din piele bine tabacita prin care sa patrunda aerul, cu tocuri si forme comode, incit sa mu jeneze degetele picioarelor si talpa; incaltamintea se va schimba cel putin de doua ori pe zi, pentru a nu provoca incingerea pielii.
Ori de cate ori gasiti ragazul necesar, mergeti in varful picioarelor pentru a asigura supletea lor; din cand in cand, asezati-va in pozitia culcat si ridicati picioarelor mai sus decat corpul, tinandu-le cateva minute in aceasta pozitie.
Masajul ajuta circulatia
Masajele zilnice ale gambelor si talpilor usureaza circulatia si alunga durerea, in special pe timp friguros, cand circulatia periferica este incetinita. Ciorapii de bumbac sau de lina (pe timp friguros) sunt absolut indispensabili, mai ales in sport. Este bine sa nu stati prea mult in picioare si prea aproape de o sursa de caldura puternica, caci caldura dilateaza venele.
Expunerea la soare?
O expunere indelungata a picioarelor sub actiunea razelor de soare (la plaja) poate influenta negativ circulatia, punand in pericol intregul organism. De aceea, o buna masura de protejare este acoperirea lor cu un prosop umed, iar mersul prin apa si prin nisip le va inviora mereu.
Dusurile calde si reci — alternate — desumfla picioarele, de asemenea, baile sarate sau cu bicarbonat, usor caldute, cu sare marina sau de Baltatesti, cu infuzie de menta, de frunze de nuc, ceai de musetel, de cimbru sau de ienibahar (o lingura la 1 kg de apa).
Sunt contraindicate baile fierbinti, care, atat la maturitate cat si la o varsta inaintata, influenteaza negativ circulatia sungelui, oparesc pielea si determina chiar aparitia, pe ea, a unor inrosiri suparatoare. Apa in care facem baie picioarelor va trebui sa fie calduta numai, nu fierbinte, si nici prea rece, iar dupa spalare se recomanda masarea lor cu alcool camforat si apoi ungerea cu o crema grasa si hidratanta. Sint indicate, tot pentru masajul picioarelor, unele lotiuni realizate pe baza de extract de castane de India, de vita de vie sau hamamelis. Impotriva transpiratiei picioarelor se mai recomanda bai caldute de decoct de frunze de stejar, dupa care se tamponeaza cu alcool camforat si cu pudra obtinuta din amestecul a 20 gr de talc cu 5 gr acid boric.
Ingrijirea talpilor
Talpile vor fi curatate de pielea ingrosata si de bataturi dupa ce au fost tinute circa 10 minute in apa calda sapunita. Unghiile vor fi taiate cu grija in forma patrata, pentru a se evita incarnarea si apoi vor fi bine pilite ; pentru bataturi, se vor face aplicatii cu creme ce contin salicilat sau cu anumite creme speciale.
Pedichiura nu este un lux, ci o necesitate. Foarte multe deranjamente si tulburari ale organismului (se pare ca insasi vederea poate fi afectata) sint cauzate de o proasta ingrijire a picioarelor, de circulatia sanguina necorespunzatoare.
Iata de ce picioarelor trebuie sa le acordam importanta, in ingrijirea lor, ca si celorlalte parti ale organismului nostru.