Alergatul este una dintre cele mai cunoscute metode, de ani buni de zile, de a te menține în formă.
Câteva zeci de minute de alergat pe zi pot fi o terapie bună atât pentru corp, cât și pentru minte. Alergatul nu doar că te ajută să dai jos kilogramele în plus, ci este și un mod bun de a te elibera de griji și gânduri negative.
Ce beneficii aduce alergatul prin parcuri?
Pe lângă faptul că alergatul este bun pentru sănătate, siluetă și suflet, acesta este și un sport care poate fi practicat oriunde, la oraș sau într-o zonă mai retrasă, pe străduțe sau în parcuri și pe deasupra nici nu te costă nimic.
Alergatul ajută la menținerea inimii sănătoase, la scăderea nivelului de grăsimi din sânge, la obținerea unei greutăți optime și la tonifierea armonioasă a musculaturii.
Alergatul este benefic și pentru creșterea rezistenței fizice și pentru sănătatea ariculaților.
Conform studilor, acest sport poate genera și hormonul fericirii iar persoanele care aleargă constant își reduc stresul zilnic și au un moral mai ridicat.
De asemenea dacă alergi poți să combați insomniile și oboseala.
Ce trebuie să știm ca să putem alerga corect?
Înainte să te apuci de alergat, ține cont totuși de câteva sfaturi de bază pentru a te putea bucura de beneficiile acestui sport.
În primul rând alege un echipament confortabil. Nu este nevoie să te îmbraci și să te încalți cu ceea ce se portă ci alege ceva în ce să te simți bine. De preferat ar fi niște colanți, adidași cu talpă mai groasă și un tricou prin care să îți respire pielea.
Nu ieși la alergat în condiții de caniculă sau frig extrem și nici dacă ești însărcinată sau dabea ai născut.
Pentru a nu supune organismul unei schimbări bruște, atât înainte cât și după încearcă niște exerciții de stretching.
Cât alergi încearcă să ții capul drept cu privirea înainte și abdomenul încordat.
Nu contează atât de mult să respiri într-un anumit fel, mai ales dacă ești abea la început, însă păstrează-ți ritmul respirației constant.
Păstrează-ți o postură relaxată, cu spatele drept, nu încovoia umerii și forțează puțin spatele și fesierii.
Pe parcursul alergatului adoptă o poziție relaxată a gleznelor, dar și a brațelor, care nu trebuie să fie rigide sau strânse în fața pieptului. Coatele trebuie să fie la 90 de grade.
Nu uita de hidratare. Este important să te hidratezi atât înainte precum și după antrenament pentru a-ți păstra corpul sănătos.
Pentru a avea un ritm de viață sănătos, consumă pe lângă alergat și alimente naturale cu un conținut ridicat în carbohidrați pentru a-ți da energie cum ar fi cereale integrale, paste, fructe, semințe, dar și alimente bogate în proteine care îți întăresc musculatura. Acestea pot fi carne, ouă, brânză, iaurt sau fasole.
Așadar, alergatul este unul dintre sporturile care îți poate aduce multiple beneficii și chiar merită încercat.
Cercetătorii susțin chiar că îți prelungește viața cu câțiva ani, deci o dată cu venirea primăverii alergatul ar putea deveni noul tău hobby.