Ce trebuie sa stii despre bolile autoimune

Martie 23, 2023 - Timp de citire: 3 minute

Sistemul imunitar protejeaza organismul de afectiuni cauzate de bacterii, virusi, microbi sau celule dezvoltate anormal. In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca si distruge tesuturile si organele omului. Bolile autoimune pot afecta globulele rosii, vasele sangvine, tesutul conjunctiv, sistemul endocrin, sistemul muscular, articulatiile, centri nervosi sau pielea.

Cine este predispus sa sufere de boli autoimune?

De cele mai multe ori bolile autoimune apar in randul femeilor aflate la maturitate, la varsta fertilitatii. Motivul pentru care femeile sunt mai predispuse sa sufere de-a lungul vietii de o boala autoimuna este faptul ca afectiunile tiroidiene, care sunt boli autoimune, sunt aproximativ de cinci ori mai frecvente in randul femeilor decat printre barbati. Si alte afectiuni precum artrita reumatoida sau sindromul Sjogren sunt mult mai frecvente in randul femeilor decat la barbati.

Ce simptome indica faptul ca puteti suferi de o boala autoimuna?

Simptomele bolilor autoimune pot fi vagi si nu aduc suspiciuni decat dupa mult timp. Printre cele mai cunoscute simptome se numara: durerile articulare sau musculare, slabiciune sau tremur. Persoanelor care ajung la medic in aceasta perioada li se pot da diagnostice gresite si pot fi tratate necorespunzator.

Alte simptome care pot indica prezenta unei boli autoimune in organism sunt: scaderea in greutate, insomnie, intoleranta la caldura sau frig, iritatii la nivelul pielii, caderea parului, uscarea ochilor, a gurii sau a pielii, amortire sau furnicaturi in maini si picioare.

Daca aveti unul dintr aceste simptome nu inseamna neaparat ca suferiti de o boala autoimuna. Dar o combinatie de un numar semnificativ de simptome ar trebui sa duca la vizita unui medic pentru un consult de specialitate.

Care sunt cele mai cunoscute boli autoimune?

Bolile autoimune au fost impartite de catre medici in doua categorii: cele care ataca un anumit organ si cele in care anticorpii tintesc o parte mai vasta a organismului. Cele mai frecvente forme ale bolilor autoimune sunt:

Tiroida Hashimoto: se caracterizeaza prin distrugerea proteinelor din glanda tiroida de catre anticorpi. Cele mai afectate de aceasta boala sunt femeile.

Poliartitra reumatoida: sunt afectate cartilajele, ligamendele, tendoanele si sistemul osos.

Sclerodermia: se caracterizeaza printr-o ingrosarea a pielii, vaselor de sange si a tesutului conjunctiv.

Scleroza in placi: afecteaza sistemul nervos central, fiind atacati nervii.

Lupusul: este poate cea mai agresiva forma a bolilor autoimune. Sistemul imunitar ataca agresiv articulatiile, pielea, rinichii, inima, plamanii, vasele de sange si creierul.

Diabetul de tip 1: sistemul imunitar ataca si distruge celulele producatoare de insulina.

Psoriazisul: sunt atacate pielea, unghiile si articulatiile.

Miastenia gravis: sunt afectati muschii scheletici, acestia devenind foarte slabi.

Maladia Crohn: sistemul imunitar ataca intestinul.

Bolile autoimune sunt dificil de diagnosticat, simptomele fiind vagi si fara o legatura clara intre ele. Daca pacientul a fost diagnosticat cu o boala autoimuna, scopul tratamentului este de a imbunatati viata lui. Bolile autoimune nu pot fi vindecate definitiv, dar poate fi incetinita evolutia lor. De exemplu, pacientii ce sufera de diabet de tip 1 fac zilnic injectii cu insulina pentru a tine sub control nivelul glicemiei.

Un tratament adecvat poate opri definitiv evolutia anumitor boli autoimune.

Despre

Imi place sa vorbesc despre moda si frumusete. Daca imi dai un catalog de cosmetice ma entuziasmez. Stau toata ziua cu paleta de machiaj in mana si ma gandesc ce culoare s-ar mai potrivi. Sunt raw vegana de 13 ani si am de gand sa fiu inca 99.
Si daca doresti sa vezi care imi este sursa de venit care mi-a adus libertatea in viata intra aici:
Afacerea pe care ti-o recomand

Vzitatori pe site

66

linkuri partenere

Pagini statice

Label