Ciclicitatea presupune evidentierea unor curente si trenduri ce tind sa revina la un anumit numar de ani. De exemplu, in cazul artei plastice se poate vorbi foarte rar despre reintoarcerea la un anumit stil care sa fie popular inca o data tocmai datorita faptului ca toate curentele trecute cum sunt cubismul, suprarealismul sau romantismul lasa o anumita componenta fizica si psihologica imprimata social. Mai exact, exista foarte multe tablouri si opere de arta ale celor mai reprezentativi pictori ce acum populeaza muzee vizitate de foarte multe persoane de-a lungul timpului. De exemplu, cubismul a aparut ca o reactie impotriva suprarealismului, un curent influentandu-l pe celalalt insa acest proces s-a estompat fara a mai fi evidenta o directie generala a artei. Asadar, nu mai poate fi vorba de un anumit stil universal acceptat de a picta contemporan, ci mai degraba la diferite exprimari personale ale viziunii istorice a artei plastice.
Aglomerarile urbane au dat nastere unui nou concept social ce impacteaza felul de a crea si consuma arta: hipersocializarea. Datorita avansarilor tehnologice inedite, in prezent mesajele nu mai sunt transmise in saptamani sau luni, ci in milisecunde. Astfel, fiecare persoana cuprinsa in conceptul de societate a devenit un pseudo-artist, ce are de-a face, la randul sau cu alti pseudo-artisti. Niciodata de-a lungul istoriei omenirii nu a existat o capacitate mai mare de comunicare in masa, iar asta a dus la conceptul de permeare a artei in toate ariile vietii cotidiene.
Astfel, creatorii de moda, cu ajutorul mijloacelor de comunicare in mass-media folosesc ceea ce se cheama ciclicitatea artistica. In acest proces creatorii cat si consumatorii (in sens larg) de moda au aceeasi importanta: trendurile si ciclicitatea acestora au nevoie de reinitiere, readoptare, repopulare si depasire. Contextul social si tehnologic este de asa natura incat moda nu ar putea fi altfel decat ciclica cel putin pana la aparitia unui mod prin care oricine isi poate confectiona in mai putin de 5 minute o intreaga tinuta. De ce? Din cauza, sau datorita, simplificarii procesului de apreciere a artei.
Atunci cand un stil este adoptat de 10% din public, acestia au calitatea de a fi “la moda” si deci diferiti de marea majoritate. Acestia profita prin toate mijloacele de comunicare in masa cum sunt TV, radio sau internet de a se diferentia si a-si insusi aceste caracteristici pentru cat mai mult timp. “Cat mai mult timp” se refera, totusi, la perioada pana cand aproximativ 25% din public poarta aceleasi tinute, moment in care nu se poate vorbi decat de unitate stilistica majora. De asemenea, al doilea cel mai important motiv pentru ciclicitatea modei este ca cei 10% care isi doresc sa fie diferiti isi doresc de asemenea ca stilul pe care il poarta sa fie recunoscut foarte usor. Astfel, un stil al anilor 1970 devine foarte popular din nou, cu mici variatiuni, pentru ca este usor de recunoscut.