Multi parinti, mai ales cei tineri, ar spune ca este mult mai usor sa ii lasi pe cei mici acasa in timpul unei vacante in alta tara. Este un stres in minus si te poti bucura de tot timpul alaturi de partenerul sau partenera ta. Plus de asta, ii vei scuti pe ceilalti din jurul tau in restaurant sau in avion sa auda urletele sau plansetele dragului tau copil total indiferent la lumea de langa el. Desigur, nu are nicio vina pana la urma, iar tu, ca parinte, trebuie sa ai in vedere dezvoltarea lui ca om inca de la o varsta frageda.
Iata cateva motive pentru care ar trebui sa il iei si pe cel mic in vacante:
Copiii se adapteaza mult mai usor decat adultii, iar cu cat mai devreme sunt expusi la diversitate, cu atat mai usor le va fi sa vada si sa accepte ca o lume vasta exista dincolo de granitele tarii natale. A tine un copil doar intr-un loc il poate face sa creada ca la asta se rezuma lumea.
Daca este buna, atunci le vei deschide orizonturile culinare. Poate ca un anumit tip de mancare, cum ar fi pastele, sunt cu adevarat gustoase venind de la restaurante din Roma. Daca nu este buna, atunci va aprecia si mai mult mancarea de la mamica.
Chiar daca nu vorbeste sau nu intelege nicio limba straina, acesta va fi mai motivat sa isi dezvolte abilitatile lingvistice daca are contact cu limbi straine de la o varsta frageda. Studiile arata ca expunerea de la o varsta frageda sporeste capacitatea de retentie a aspectelor fonologice ale limbii respective. Asa ca, daca doresti ca fiul sau fiica ta sa se descurce mai tarziu cu limba engleza, viziteaza Londra din cand in cand cu al tau mic si drag!
Pe langa faptul ca vede live cum e tot procesul de imbarcare in avion, are ocazia sa hoinareasca de unul singur prin hotel. Cine stie, te poti trezi cu micutul tau intrebandu-te daca ii poti da cheile de la hotel ca sa poata iesi de unul singur sa vada orasul sau statiunea. Calatoritul ii cultiva personalitatea si siguranta de sine deoarece copilul exploreaza teritoriu nefamiliar si traieste senzatii noi.
Daca al tau copil “a fost crescut in puf”, cum s-ar zice, si i s-a daruit tot confortul necesar, inseamna ca esti un un parinte bun. Felicitari pentru asta! Copilul tau, insa, are nevoie de un termen de comparatie pentru a face diferenta dintre confort si disconfort. In cazul calatoritului, situatii mai putin placute pot aparea. Perna poate nu este prea confortabila. Pot fi tantari ce bazaie toata noaptea la ureche. Avionul poate intarzia cu orele. Lista poate continua. Aceste situatii sunt naturale si fac parte din normalitatea calatoritului. Provocarile vietii reale ofera ocazia unui copil sa isi cultive rabdarea, recunostinta si il invata cum sa rezolve diverse probleme minore.