Mențineti sistemul imunitar sănătos

Octombrie 3, 2022 - Timp de citire: 6 minute

     Sistemul imunitar vă apără organismul împotriva bolilor și afecțiunilor. Gândiți-vă la sistemul imunitar ca la o orchestră. Pentru cea mai bună performanță, doriți ca fiecare instrument și fiecare muzician din orchestră să dea tot ce are mai bun. Nu vreți neapărat ca un muzician să cânte la viteză dublă sau ca un instrument să producă brusc un sunet la un volum dublu față de cel obișnuit. Doriți ca fiecare parte să se execute exact conform partiturii. 

Același lucru este valabil și pentru sistemul dumneavoastră imunitar. Pentru a vă proteja cât mai bine organismul de orice vătămare, fiecare componentă a sistemului dumneavoastră imunitar trebuie să funcționeze exact conform planului. Acest sistem complex cuprinde celulele pielii, sângele, măduva osoasă, țesuturile și organele care - atunci când funcționează așa cum trebuie - vă protejează organismul împotriva agenților

patogeni potențial dăunători (cum ar fi bacteriile și virușii) și limitează daunele provocate de agenți neinfecțioși (cum ar fi arsurile solare sau cancerul).

1. Fă din igiena o parte din rutina ta

     Avem un sistem imunitar incredibil care ne ajută să rămânem sănătoși, dar dacă putem evita să provocăm acest sistem imunitar, vom rămâne mai sănătoși în general.

Spălați-vă sau dezinfectați-vă mâinile după ce ați folosit baia, înainte și după ce ați dat mâna cu alte persoane, după ce ați tușit sau strănutat și după ce ați intrat în contact cu suprafețe cu contact ridicat, cum ar fi blaturile și mânerele ușilor. Cu toate acestea, apa și săpunul sunt o opțiune mai bună dacă mâinile sunt unsuroase sau vizibil murdare.

Acoperiți-vă nasul și gura atunci când tușiți sau strănutați, astfel încât să nu răspândiți picăturile la cei din jur. Rămâneți acasă dacă vă îmbolnăviți pentru a preveni răspândirea germenilor dumneavoastră altora.

2. Evitați toxinele precum alcoolul și țigările

     Consumul ridicat de alcool este asociat cu o serie de efecte negative asupra sănătății, inclusiv cu scăderea funcției imunitare. Atunci când beți în exces, corpul dumneavoastră este prea ocupat să încerce să vă detoxifice sistemul pentru a se mai deranja cu funcționarea normală a sistemului imunitar. Limitați-vă consumul de alcool la un pahar pe zi, dacă sunteți femeie, și la două pahare pe zi, dacă sunteți bărbat. La fel ca și alcoolul, fumatul poate afecta sănătatea imunitară, orice lucru care este o toxină poate compromite sistemul imunitar.

În special, substanțele chimice eliberate de fumul de țigară - monoxidul de carbon, nicotina, oxizii de azot și cadmiul - pot interfera cu creșterea și funcționarea celulelor imunitare, celulele T și celulele B.

3. Dormiți suficient de mult somn odihnitor

    Corpul dumneavoastră se vindecă și se regenerează în timp ce dormiți, ceea ce face ca un somn adecvat să fie esențial pentru un răspuns imunitar sănătos. Somnul este un moment în care organismul dumneavoastră reglează celulele și moleculele imunitare cheie, celulele T (un tip de celule albe din sânge care reglează răspunsul imunitar), obținerea unei odihne adecvate poate întări imunitatea naturală a organismului dumneavoastră.

Atunci când nu dormiți suficient, este posibil ca sistemul dumneavoastră imunitar să nu facă aceste lucruri la fel de bine, făcându-l mai puțin capabil să vă apere organismul împotriva invadatorilor dăunători și făcându-vă mai probabil să vă îmbolnăviți. În comparație cu tinerii adulți sănătoși care nu aveau probleme de somn, tinerii adulți altfel sănătoși cu insomnie au fost mai susceptibili la gripă chiar și după ce au fost vaccinați. Pentru a vă asigura că aveți parte de un somn de calitate, acordați prioritate unei bune igiene a somnului, inchideți aparatele electronice cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare și evitați cărțile sau conversațiile violente sau stresante.

4.Activitate fizică în fiecare zi

        Există unele dovezi că sesiunile de exerciții fizice foarte lungi sau intense pot suprima sistemul imunitar, făcându-vă mai susceptibili la boli și infecții în orele imediat următoare antrenamentului, alte dovezi contrazic acest lucru. Și există o multitudine de dovezi epidemiologice - adică studii care au urmărit comportamentul uman și rezultatele - care sugerează că persoanele care sunt mai active în general tind să aibă o incidență mai mică atât a bolilor acute (cum ar fi infecțiile), cât și a celor cronice (cum ar fi cancerul și diabetul de tip 2).

Antrenamentul de forță de cel puțin două ori pe săptămână este, de asemenea, un beneficiu pentru sănătate, fortificându-vă oasele, ținând la distanță bolile și îmbunătățind procesarea alimentelor în organism, multe plante emit molecule antimicrobiene, cum ar fi cele formate în metabolismul ciupercilor și bacteriilor, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la susținerea funcției imunitare. Absența poluării aerului poate reduce, de asemenea, riscul de inflamații cardiace, cum ar fi miocardita, și de afecțiuni respiratorii.

Soarele stimulează, de asemenea, vitamina D în organism, un alt factor uriaș în sănătatea imunitară, potrivit unei analize anterioare.

5. Consumati alimente nutritive și rămâneți hidratați

     Substanțele nutritive pe care le obțineți din alimente - în special, alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele, ierburile și condimentele - sunt esențiale pentru a vă menține sistemul imunitar în stare de funcționare corectă, multe alimente pe bază de plante au, de asemenea, proprietăți antivirale și antimicrobiene, care ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor.

De exemplu, condimente precum cuișoarele, oregano, cimbru, scorțișoară și chimenul frânează dezvoltarea bacteriilor care distrug alimentele. În plus, zincul, acidul folic, fierul, seleniul, cuprul și vitaminele A, C, E, B6 și B12 pe care le obțineți din alimentele pe care le consumați sunt nutrienții de care sistemul dumneavoastră imunitar are nevoie pentru a-și face treaba

Proteinele sunt, de asemenea, esențiale pentru sănătatea imunitară. Aminoacizii din acest macronutrient ajută la construirea și menținerea celulelor imunitare, iar dacă vă zgârciți cu ele puteți scădea capacitatea organismului dumneavoastră de a lupta împotriva infecțiilor. Este recomandat să vă obțineți proteinele din surse vegetale, cum ar fi legumele, nucile și semințele, ori de câte ori este posibil. Carnea, cum ar fi carnea de pasăre (pui, curcan și rață) și fructele de mare sunt, de asemenea, alegeri bune, dar consumați carne roșie, cum ar fi carnea de vită neprocesată, carnea de porc și de miel, doar în mod limitat, recomandă site-ul. Evitați cărnurile procesate, cum ar fi șunca, crenvurștii, cârnații și mezelurile.

Despre

Imi place sa vorbesc despre moda si frumusete. Daca imi dai un catalog de cosmetice ma entuziasmez. Stau toata ziua cu paleta de machiaj in mana si ma gandesc ce culoare s-ar mai potrivi. Sunt raw vegana de 13 ani si am de gand sa fiu inca 99.
Si daca doresti sa vezi care imi este sursa de venit care mi-a adus libertatea in viata intra aici:
Afacerea pe care ti-o recomand

Vzitatori pe site

19

linkuri partenere

Pagini statice

Label